Çinko, C ve D vitamini, B12, Magnezyum ve Omega-3… Kontrolsüz kullanımı bakın nelere yol açıyor
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, vücudun yapı taşı olan mineral ve vitaminlerin bilinçsizce alındığında vücutta yaratabileceği tahribatlarla ilgili uyardı, “Uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, multivitamin komplekslerinin hekime danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek, “İçeriğinde birden fazla vitamin ve minerali barındıran takviye edici gıdalar ‘multivitamin’ olarak isimlendirilmektedir. Vitamin ve mineraller vücudumuzda çok çeşitli reaksiyonlarda görev alan, besinler yolu ile ve yetmediği durumlarda takviyeler ile almamız gereken mikro besinlerdir. Sıklıkla halsizlik, yorgunluk, kas-eklem ağrıları, bağışıklığı güçlendirmek, unutkanlık, konsantrasyon problemleri, saç ve cilt sorunları, uyku problemleri nedeniyle tercih edilirler. Günümüzde çok çeşitli içeriklerde multivitaminlere kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Gribal enfeksiyonlar esnasında bağışıklığı güçlendirmek için veya belli bir süre için konsantrasyonu arttırmak gibi amaçlarla kısa süreli kullanımlarında sakınca olmamakla birlikte; uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir. Zira, toksikasyona neden olabilir, altta yatan farklı bir hastalığımız olabilir veya yetmeyebilir” diye konuştu.
“ALTTA YATAN HASTALIĞIN TANISINI GECİKTİREBİLİR”
Bilinçsiz multivitamin kullanımının yol açabileceği tahribatları ve atılması gereken doğru adımların neler olduğunu Dr. Öğr. Üyesi Gençer, “Vitamin ve minerallerin fazlası kemik, karaciğer, böbrek gibi organlarımızda birikmekte ve toksikasyona sebep olmaktadır. Belli bir şikayetimiz var ise ve buna iyi geleceğini düşünerek direkt multivitamin başlıyor isek, bu da büyük bir yanlıştır çünkü başta kanserler olmak üzere birçok hastalığın ilk belirtileri halsizlik, yorgunluk, kas-eklem ağrıları gibi müphem şikayetlerdir. Altta yatan bir hastalık durumu olabilir ve bu şekilde tanının gecikmesine sebep olabiliriz. Bir süredir devam eden bu tarz bir durum varsa takviyelere yönelmek yerine bir hekime başvurmamız gerekir. Bu tarz takviyelerin içinde vitamin ve mineraller her birinden az az olacak şekilde yer alır. Bu dozlar ciddi bir eksikliği tedavi etmek için yeterli olmayacaktır. Böyle durumlarda hekim tarafından reçete edilen formları ilaç olarak kullanmak gerekir. Tüm bu sebeplerle bu tarz takviyeler kan düzeyleri kontrol edilip eksiklik tespit edildikten sonra uygun doz ve sürede kullanılmalı” ifadelerini kullandı.
“BU 6 VİTAMİN VE MİNERALİ KONTROLSÜZ ŞEKİLDE KULLANMAYIN”
Dr. Öğr. Üyesi Gençer, 6 vitamin ve mineralin v