Türk Bilim İnsanları Antarktika’da Yeni Bir Canlı Türü Keşfetti

 Türk Bilim İnsanları Antarktika’da Yeni Bir Canlı Türü Keşfetti
Okunuyor Türk Bilim İnsanları Antarktika’da Yeni Bir Canlı Türü Keşfetti

Balıkesir Üniversitesi’nden bir akademisyenin de dahil olduğu Türk araştırma ekibi, Antarktika’da yeni bir canlı türü keşfettiklerini duyurdu. Son yıllarda Türkiye, kutup bölgelerinde yaptığı bilimsel araştırmalarla dikkat çekiyor.

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Sak’ın da aralarında bulunduğu Türk bilim insanları, Batı Antarktika’daki bentik ekosistemlerde yeni bir “Kopepod” türü tespit etti.

CANLININ ADI: HARPACTICUS TAE

Prof. Dr. Serdar Sak’ın yanı sıra Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu’nun gerçekleştirdiği bu keşif, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel çalışmalarına atıfta bulunularak “Turkish Antarctic Expedition” (TAE) kısaltmasıyla “Harpacticus tae” olarak adlandırıldı.

HARPACTICUS TAE NEDİR?

Harpacticus tae, “Kopepod” adı verilen mikroskobik eklem bacaklılardan biridir. Tarihi çok eski dönemlere uzanan Kopepodlar, su ekosistemlerinde önemli bir yere sahip omurgasızlardır. Antarktika’nın Nansen Adası kıyılarında keşfedilen Harpacticus tae türünün, ekosistemde birincil tüketici olarak önemli bir rol üstlendiği düşünülüyor.

Bu keşif, Türkiye’nin kutup araştırmalarındaki etkisini bir kez daha gösterdi ve sonuçları, prestijli bilimsel dergilerden Polar Biology’de yayımlandı.

kaynak:ENSONHABER

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

buradan bir menü oluşturun