Kosmos 482 isimli Sovyet uzay kapsülü, 1972’de başlayan Venüs görevinin başarısız olması sonrası yarım asırdır Dünya yörüngesinde dolaşıyor. 10 Mayıs’ta atmosfere girmesi beklenen kapsül, Türkiye dahil birçok ülke için potansiyel tehlike oluşturuyor.
Sovyetler Birliği tarafından 1972 yılında Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan Kosmos 482 uzay aracı, roket sistemindeki ateşleme arızası nedeniyle Dünya yörüngesinden ayrılamadı. Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki uzay kapsülü, o tarihten bu yana kontrolsüz şekilde yörüngede sürükleniyor.
TEK PARÇA HALİNDE DÜŞEBİLİR
Bilim insanları, Venüs’ün zorlu atmosfer koşullarına dayanacak şekilde tasarlanan bu kapsülün, Dünya atmosferine girdiğinde parçalanmak yerine tek parça halinde yeryüzüne düşebileceğini değerlendiriyor. Kosmos 482’nin, 10 Mayıs 2025 tarihinde atmosfere girmesi öngörülüyor.
Uzay aracı, Kuzey 52 ve Güney 52. enlemler arasındaki geniş coğrafyaya düşebilir. Bu kuşakta yer alan Türkiye, kapsülün potansiyel düşüş alanları arasında bulunuyor. Ancak uzmanlar, kapsülün Türkiye’ye düşme ihtimalinin son derece düşük olduğunu vurguluyor.
UZAY ÇÖPLERİ KÜRESEL BİR TEHDİT
Kosmos 482 olayı, uzay çöpleri konusundaki küresel endişeleri yeniden gündeme taşıdı. NASA‘nın verilerine göre, halihazırda yörüngede 10 santimetreden büyük 25 binden fazla uzay çöpü bulunuyor. Bu cisimlerin, atmosfere girmeden önce yüz yıla kadar yörüngede kalabileceği belirtiliyor.
Uzayda başıboş dolaşan bu cisimler, yalnızca Dünya için değil, uydu ve uzay görevleri için de ciddi bir tehlike arz ediyor. Uluslararası uzay ajansları, bu tehdide karşı daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.